PIZZA A TROCHU HISTORIE

    Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny.

    Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se přidávaly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza, jakou známe dnes.

       O rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přivezli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, její podoba se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943. V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené těsto na pizzu. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food pokrmem.

V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů.

 

Několik zajímavostí na závěr:

- Hlavní město pizzy překvapivě není v Itálii. Neoficiálním hlavním městem pizzy je Sao Paolo v Brazílii. K dnešku zde působí kolem 6000 pizzerií, není divu, že tamjší obyvatelé sní více než milión pizz za den.

- Pravá pizza se servíruje vařící. Sýr má být vláčný a táhnout se, ideální je, když si při prvním kousnutí spálíte patro. Ano, je to tak. Díky puchýři v puse s vámi bude chuť pizzy déle, a tak můžete zálibně vzpomínat:)

- Američané si dělají pizzu po svém. Namísto oregana používají majoránku a mozzarellu z buvolího mléka typickou pro jižní Itálii nahrazují mozzarellou z kravského mléka. Nejzřetelnějším rozdílem od italské verze je ale výška pizzy. Americká pizza je vysoká dva centimetry a italská dosahuje jenom půl centimetru.

- Mezi Čechy je dle statistik nejoblíbenější pizzou Capricciosa a celkově prý preferujeme pizzy na rajčatovém základu, takzvaném sugu. Pizza je především jídlem mužů, soudě dle rozvozu, kdy ji objednávají převážně muži. Pizza je nejčastěji objednávána jako jídlo k večeři, neboť 58 % všech pizz je objednáváno právě v odpoledních a večerních hodinách.

- Nejdražší pizza stojí $1 000. Koupit si ji lze v restauraci Nino’s Bellissima na americkém Manhattanu. Objednává se minimálně den dopředu a k základním ingrediencím patří lanýže, pravý kaviár, čerstvý humr a smetana.

- Největší upečená pizza měla v průměru 39,6 m. A jak jinak, upekli ji Italové v roce 2012.

- Jen málokdo ale ví, že údajně existuje asi 22 tisíc druhů pizz. A to musíme brát v úvahu ještě 5 a více speciálních druhů, které mají některé pizzerie.

- Každý rok v Čechách sníme více než 31 milionů pizz.

- Pizza je také součástí sportovní disciplíny pizza freestyle, která je založena na házení s těstem na pizzu do rytmu hudby. Těsto se točí okolo kuchaře, přičemž se tak zvětšuje jeho velikost.

 

 
Úvod 
Pizzy
Alergeny
Výhody spolupráce
Doprava 
Nabídka práce
Zajímavosti o pizze
Šoková technologie
Kontakt